Kobberstikk, streketsning og mezzotint

Hvordan ble Theatrum Orbis Terrarum til?

Kobberstikk

Til denne utstillingen har jeg latt meg inspirere av gamle kart over polarområdene. Jeg ønsket å lage mitt eget kart der jeg brukte kobberstikk - den samme teknikken brukt til å produsere kart helt tilbake til renessansetiden.

Dette er en grafisk dyptrykksteknikk der motivet skjæres direkte inn i kobberet ved hjelp av kobberstikler - spisse diamantformede verktøy laget av herdet stål. De lager en renere og tynnere strek enn for eksempel koldnål. Dette var første gang jeg forsøkte meg på kobberstikk, og det var både gøy, frustrerende og ekstremt tidkrevende. Resultatet ble et trykk på nesten to meter.

Streketsning

I mange av verkene til utstillingen har jeg jobbet med streketsning. Jeg pensler en "hard ground" på kobberplaten - en flytende mørk væske som danner en hard og beskyttende hinne på overflaten. Jeg bruker så et spisst redskap til å risse motivet mitt forsiktig inn i grunningen, slik at kobberet under blir eksponert. Platen legges i et kar med jernklorid som angriper det blottlagte metallet og skaper fordypninger som kan holde på trykksverte. Jo lenger platen ligger i syre, jo dypere og bredere blir sporene. Trykking skjer ved at platen dekkes med trykksverte. Overflødig trykksverte gnis vekk ved hjelp av tarlatan, samtidig som den også bidrar til å arbeide sverten inn i platens fordypninger. Et fuktet papir legges på platen og den kjøres så gjennom en grafikkpresse under høyt trykk. Fukten gjør papirfibrene myke nok til å kunne hente opp trykksverten fra gropene, og man ender opp med et speilvendt trykk.

Mezzotint

Mezzotint er en teknikk som er spesielt egnet for å fremstille gråtoner og jevne, myke overganger fra lys til mørk. Først preparerer man kobberplaten med en mezzotintvugge - et halvmåneformet stålredskap med en taggete, kurvet egg. Egget vugges over platen gjentatte ganger i ulike retninger, slik at det dannes en rekke små fordypninger tilnærmet et raster. Dette rasteret holder på trykksverte og vil trykke sort. For å skape lyse valører, skraper og polerer man ned rasteret med henholdsvis en skavstål og polerstål. Jo glattere platen blir, jo mindre trykksverte vil den holde på, og dermed trykke lysere.

Tekst av Cathrine Alice Liberg

Ved å trykke på "Godta alle" godkjenner du at vi kan samle inn informasjon om deg til forskjellig bruk. F.eks funksjonalitet, statistikk og markedsføring